Třetí verze Zrzavého Poutníků do Emauz

na webu Aukce obrazů

Napsali o nás: Třetí verze Zrzavého Poutníků do Emauz již sahá na milion

Jsme nadšeni, že se naše exkluzivní díla dostala do centra pozornosti, a to díky článku v magazínu Art plus!

Velmi děkujeme Tereze Koucké a rádi bychom Vám nabídli jedinečnou příležitost prozkoumat naši kolekci. Přidejte se k nám a získejte skvělá díla pro Vaši sbírku! I. Prémiová aukce vybraných děl

 

Autorka článku Tereza Koucká o díle

Ve 40. letech Zrzavý pracoval na dvou malbách podle původní kresby. Zatímco větší verze byla více než metrová, menší měla delší stranu 35 centimetrů. Obě tyto práce dokončené v roce 1942 jsou vyobrazeny v umělcově monografii od Miroslava Lamače z roku 1980 (č. 155 a 156). Větší z těchto maleb můžeme vidět také na fotografii Václava Chocholy pořízenou v ateliéru Jana Zrzavého v roce 1955.


Nabízená práce stojí rozměry mezi oběma obrazy ze 40. let, delší strana má něco málo přes půl metru. Jana Orlíková na základě nově objevené archivní zmínky, že Zrzavý téma zpracoval ještě jednou v roce 1960, předpokládá, že plátno je právě výsledkem umělcova návratu k tomuto výjevu a jeho vznik klade do tohoto roku. Od variant ze 40. let se liší jen v detailech. Ačkoli jde o malbu na plátně, Zrzavý použil obyčejnou tužku v kombinaci s temperou, způsob provedení Poutníků do Emauz je tedy spíše kresebný. 

Že půjde o zajímavý prodej, je vidět na dražební platformě, kde zájemci již nyní čile limitují. V době přípravy článku cena vystoupala již na 700 tisíc korun. S motivem poutníků do Emauz se doposud dražila pouze jediná drobná kresba tuší, která se v roce 2005 objevila na společné aukci galerií Kodl a Vltavín (18 tisíc korun).

Poutníci do EmauzJan Zrzavý: Poutníci do Emauz, asi 1960 
tužka a tempera na plátně, 42 x 51 cm,
Vyvolávací cena: 200 000 Kč (+ aukční provize ve výši 23%) Vydraženo za 950.000,-Kč vč. aukční přirážky.