Poradna

na webu Aukce obrazů

Co udělat, když doma najdu obraz, sochu, fotografie nebo velmi starou knihu?

Moje rada zní: "Zjistěte si hodnotu tohoto díla a nenechte se napálit vykupujícími cenami!"

Příkladem může být můj kamarád Petr J. z Brna, který objevil na půdě krásný starý lustr. Rozhodl se zajít do Aukční síně. Tam se na lustr podívali a nabídli mu ihned vykoupení za částku 15.000,-Kč. Petr souhlasil. Za několik dnů dostal email z aukce, kde se dražil jeho lustr z roku 1900 za vyvolávací cenu 140.000,-Kč. Ze zvědavosti aukci sledoval a lustr se vydražil za 160.000,-Kč.

Každý chce dostat nejvyšší částku za svůj poklad a proto existují aukce. 

Jak taková aukce probíhá? Kam starožitnost přinést? Jak dlouho celý proces trvá? Kdy dostanu peníze?

Umělecký předmět můžete nafotit a poslat emailem do aukční síně, tím si ušetříte čas a ihned zjistíte, jak hodnotný váš předmět je. Odpověď většinou dostanete obratem.

Pokud bydlíte poblíž některé aukční síně, vemte předmět a zastavte se na konzultaci. Odborník Váš předmět prohlédne a navrhne vyvolávací cenu. Vyvolávací cena je částka, za kterou se začne dražit Váš předmět. Pamatujte, že s cenou musíte souhlasit. Pokud se Vám vyvolávací nebo-li minimální cena zdá příliš nízká, poděkujte a jděte jinam. V ČR najdete více jak 36 aukčních síní a tak máte na výběr.

Následně s Vámi aukční dům sepíše smlouvu. Váš předmět si ponechají, nafotí, popíší, zajistí expertýzu, popř. restaurátorský zásah. Vy už jen pohodlně čekáte na částku, za kolik se Váš předmět vydrží. Vše můžete jednoduše sledovat na internetu.

Za vydražení předmětu v aukci zaplatíte poplatek 15-25% z vydražené částky. Pouze v případě, že se Váš předmět neprodá, poplatek je 0,-Kč. I proto se přinést Váš poklad do aukce vyplatí.

Celý proces trvá od 12 - 16 týdnů.

Trpělivost v aukci se Vám vyplatí! Pouze v aukci máte totiž jistotu, že se Vaše dílo prodá za nejvyšší cenu.

S jakýmkoliv dotazem mě můžete kontaktovat na emailu info@aukceweinberg.cz.

Těším se na Vaše dotazy. Mgr. Richard Weinberg